Tweede Kamer gunt staatssecretaris meer tijd voor circulaire plannen

De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Vivianne Heijnen snel doorpakt met haar beleid voor een circulaire economie. Toch krijgt ze iets meer tijd om het Nationaal Programma Circulaire Economie, ofwel het NPCE, af te ronden.

Oorspronkelijk zou het NPCE eind december aan de Kamer worden gestuurd. De vertraging ontstond doordat diverse belanghebbenden aangaven dat ze te weinig gelegenheid hadden om serieuze feedback te geven op het programma. De staatssecretaris vond het van belang om meer tijd te nemen om draagvlak te creƫren. Op basis daarvan kreeg zij uitstel tot eind januari 2023.

Het NPCE is van belang omdat het de ambities van het kabinet op het gebied van circulaire economie uitwerkt. Stichting OPEN leverde begin dit jaar inbreng, in het bijzonder voor de hoofdstukken over zonnepanelen en e-waste. Wij houden de vinger aan de pols om te volgen of onze inbreng wordt overgenomen.

Zonnepanelen in de kijker

Medio november werd de begroting van Economische Zaken en Klimaat in de Tweede Kamer behandeld. Minister Jetten (Klimaat & Energie ) noemde Stichting OPEN bij zowel de EZK-begrotingsbehandeling als bij de beantwoording van een set Kamervragen van Boucke en Hagen (D66). De minister stelt in beide gevallen dat Stichting OPEN in Nederland verantwoordelijk is voor de recycling van zonnepanelen en dit beoogt op een zo hoogwaardig mogelijke manier te doen. Daarnaast geeft de minister aan regelmatig contact te hebben met Stichting OPEN en andere stakeholders in dit proces. Stichting OPEN lanceerde eind november een onderzoek dat TNO in opdracht van Stichting OPEN heeft uitgevoerd naar de financiering van hoogwaardige verwerking van zonnepanelen in de komende 25 jaar. Wij bieden dit onderzoek ook aan minister Jetten aan.

The post Nieuws uit Den Haag first appeared on Stichting Open.