Ben je producent, importeur, gemeente, retailer of heb je op een andere manier te maken met (afgedankte) elektrische apparaten? Doe dan mee aan de Nationale Wecycleweek! Deze week staat in het teken van ‘wecyclen’. Dat is meer dan recyclen. Recyclen is het hergebruiken van materialen, wat natuurlijk goed is. Wecyclen gaat verder. Het moet een nieuw werkwoord gaan worden, net als recyclen dat is. De Nationale Wecycleweek biedt de perfecte kans om het belang van wecyclen te benadrukken. Je marketingafdeling heeft vast eindeloos veel ideeën om dit te doen en Stichting OPEN ontwikkelde al materialen. Denk bijvoorbeeld eens aan een post op de sociale media kanalen of een banner op de website tijdens de Wecycleweek. Graag vertellen we je in dit artikel meer.

Wecyclen is een nieuwe werkwoord dat Stichting OPEN dit jaar introduceerde. Het betekent dat je vóór het afdanken kijkt naar eventuele mogelijkheden van jouw oude elektrische apparaat. Kan je er iemand anders nog gelukkig meemaken? Of kan je het apparaat nog verkopen? Is er een onderdeel dat vervangen kan worden, zodat het apparaat weer werkt? Al deze mogelijkheden zorgen voor levensduurverlening. Dat is een belangrijke stap naar een circulaire economie. Samen met je familie of huisgenoten kan je dit proces doorlopen. Gemiddeld liggen er in elk huis namelijk zo’n elf apparaten. Er liggen dus in totaal miljoenen apparaten die niet meer gebruikt worden in de Nederlandse kasten.

Grondstoffen

Het bewaren van apparaten die niet meer worden gebruikt is zonde. De tijd gaat tenslotte verder en apparaten dateren. Oude telefoons of computers kunnen bijvoorbeeld hun software niet meer updaten waardoor ze nutteloos worden. Door ze tijdig in te leveren of aan iemand anders te geven kunnen ze nog een tijd langer mee. Als dat niet meer lukt, dan is het goed als mensen ze inleveren. Apparaten bevatten (waardevolle) grondstoffen zoals metalen en kunststoffen. Grondstoffen waar soms zelfs te kort aan is. Maar de apparaten bevatten ook gevaarlijke stoffen die professioneel moeten worden verwerkt. Kortom, veel redenen om afgedankte apparaten op de juiste manier in te leveren.

Kijken naar mogelijkheden voor afdanken en anders gemakkelijk naar inleverpunt

Consumenten willen afgedankte apparaten in de buurt inleveren, weten we uit onderzoek. Vanuit Stichting OPEN zijn er daarom zo’n 13.000 Wecycle inleverpunten voor elektronisch afval. Denk aan de milieustraat, maar ook de supermarkt, huishoudzaken, bouwmarkten of elektronicazaak. De consument vindt deze op www.watismijnapparaatwaard.nl. Hier staan ook allerlei circulaire tips voor het afdanken van apparaten. Wil je na het lezen van al deze goede redenen om te ‘wecyclen’ zelf ook wat doen? Ga dan naar Recycle Communicatiekit. Hier staan materialen die tijdens de Nationale Wecycleweek zijn te gebruiken.

 

The post Doe ook mee aan de Nationale Wecycleweek first appeared on Stichting Open.