Vlak voor de zomer van 2023 startte, tijdens de Week van de Veiligheid, de campagne “Doe maar apart”.  Een ‘aparte’ campagne die consumenten en bedrijven stimuleert losse batterijen en elektrische apparaten altijd in te leveren bij inleverpunten en milieustraten. Onder het motto “niet vergeten: doe maar apart” wordt deze campagne na de zomer in opgefriste vorm opnieuw gehouden. Er worden namelijk nog steeds teveel oude elektrische apparaten, batterijen en batterij-houdende apparaten op onjuiste wijze weggegooid.

Na een succesvolle eerste campagne bleek uit onderzoek dat het met de kennis wel goed zit. Zo zegt maar liefst 81% van de Nederlanders zich bewust te zijn van  het feit dat gescheiden inleveren bijdraagt aan het behoud van waardevolle metalen (Markteffect 2023). De reden dat ze het soms toch niet doen? 51% zegt het gewoon wel eens te vergeten…..

Deze vernieuwde campagne richt de energie op deze  gebruikelijke en veel voorkomende oorzaak van ongewenste situaties,  het “vergeten”. Iedereen vergeet wel eens iets: de maximum snelheid, een afspraak bij de tandarts, je huissleutels of je oude elektrische apparaten en batterijen mee te nemen naar de milieustraat of een inleverpunt. En als die apparaten en batterijen dan toch in de weg staan of liggen worden ze te vaak ten einde raad bij het restafval gegooid, met alle schadelijke gevolgen van dien.

Deze campagne maakt gebruik van de kracht van herhaling en wordt ondersteund door nieuwe promotiemateriaal, een opgefriste website en nieuwe mediaspots, zowel via de radio als via de verschillende social media kanalen.

Voor commerciële afval- en recycling bedrijven bestaat ook tijdens deze campagne de mogelijkheid om deze belangrijke boodschap mede te verspreiden bij hun klanten en relaties. Voor gemeentelijke inzameldiensten is deze campagne ook bijzonder geschikt om richting de inwoners van hun gemeente te communiceren. De communicatiepakketten zijn binnenkort beschikbaar via de deelnemende brancheverenigingen en Stichting OPEN.

Bij de start van de eerste campagne zei Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN: ‘Losse batterijen en apparaten met batterijen tussen het rest-, bedrijfs-, bouw- en sloop- en metaalafval geven problemen bij de inzameling en verwerking. Dit leidt tot veiligheidsrisico’s, zoals branden. Als batterijen en elektrische apparaten bij het restafval terechtkomen, gaan ook nog eens veel (waardevolle) grondstoffen verloren. Dat moeten we niet willen, daarom deze aparte campagne’.

Deze actie is een initiatief van de Stichting OPEN, BRBS Recycling, NVRD, NRF,TLN en Vereniging Afvalbedrijven.

Over Stichting OPEN

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is, namens alle producenten van apparaten, batterijen en lampen in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van deze producten. Ons doel is om de wettelijke inzameldoelstelling te behalen én deze producten circulair te maken. Dit doen we samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren we campagnes om de inzameling en recycling te stimuleren. Consumenten en bedrijven kunnen gratis inleveren bij een van de Wecycle-inleverpunten door het hele land.

 

 

The post We gaan maar weer eens apart doen! first appeared on Stichting Open.