Heb je lege batterijen of accu’s, kapotte lampen of afgedankte apparaten? Kortom, heb je elektrisch of elektronisch afval? Wecycle mee! Stichting OPEN biedt, naast voor consumenten, ook een oplossing voor bedrijven. Accountmanager Peter de Haan vertelt: “Ook bedrijven hebben regelmatig apparaten, batterijen of lampen en armaturen die ze veilig en verantwoord willen afdanken. Daarom bestaat wecyclevoorbedrijven.nl. Dit platform is er nu ruim een jaar en de reacties zijn positief!”

Organisaties die elektrisch afval gratis, veilig én conform wet- en regelgeving kwijt willen, kunnen terecht op wecyclevoorbedrijven.nl. Peter: “Je kunt als ondernemer of bedrijf immers niet altijd op de gemeentewerf terecht. Op de website vind je inmiddels ruim 200 inleverpunten en daar komen er steeds meer bij. En voor sommige soorten elektrische apparaten waar metaal in zit krijg je een vergoeding: de zogeheten materiaalvergoeding.”

Als je ze zelf niet wil of kan wegbrengen, dan biedt de website ook de mogelijkheid om apparaten op te laten halen (bekijk de voorwaarden op wecyclevoorbedrijven.nl). De ingezamelde afgedankte apparaten, batterijen en lampen worden gerecycled tot nieuwe grondstoffen. Op naar een circulaire economie!

Inzameling is onderdeel van producentenverantwoordelijkheid

Zodra je als importeur of producent van (elektrische) apparaten, lampen en batterijen producten op de Nederlandse markt brengt, krijg je te maken met de wettelijke producentenverantwoordelijkheid. Peter: “Je moet ervoor zorgen dat afgedankte apparaten, lampen en batterijen aan het einde van hun levensduur in heel Nederland worden ingezameld, gesorteerd en gerecycled. Dit hoef je niet zelf te doen: producenten en importeurs hebben hiervoor Stichting OPEN in het leven geroepen, die de producentenverantwoordelijkheid in Nederland centraal regelt.

Hoe meer consumenten én bedrijven weten hoe je afgedankte apparaten, batterijen en lampen op de juiste manier inlevert, hoe meer we inzamelen en recyclen. Samen zetten we de stap naar een circulaire economie. Met elkaar krijgen we het voor elkaar!”

Aangesloten inleverpunten

“Op wecyclevoorbedrijven.nl vind je ruim 200 aangesloten inzamelpunten waar bedrijven naartoe kunnen met elektrische en elektronische apparaten”, legt Peter uit. “Denk aan zonnepanelen die het niet meer doen, grote koelinstallaties of ICT-apparaten en beeldschermen. Via je postcode of woonplaats zoek je naar een inleverpunt in de buurt. En er komen steeds meer partners bij die ook dienst doen als inleverpunt

Als je de apparaten bij deze aangesloten inleverpunten brengt, weet je zeker dat ze op een veilige, verantwoorde en transparante manier worden verwerkt. Het is verstandig om even contact op te nemen met het inleverpunt in jouw buurt voor de actuele openingstijden en voorwaarden. Soms kun je namelijk alleen inleveren op afspraak. Ook kun je navragen of er een materiaalvergoeding tegenover staat. Dit geldt met name voor bepaalde soorten apparaten, zoals ICT-apparaten en armaturen”

Gratis ophaalservice

“Zie je geen kans om de apparaten te brengen en wil je bijvoorbeeld grote koelinstallaties of een partij beeldbuizen laten ophalen, dan kan dat ook via wecyclevoorbedrijven.nl”, gaat Peter verder. “In 2023 waren er 1850 verzoeken voor deze gratis ophaalservice en in 2024 zijn dat tot heden al ruim 600. Hieruit blijkt dat we in een belangrijke vraag voorzien.

Voor de gratis ophaalservice gelden specifieke voorwaarden: het minimum aantal (grote) apparaten dat wordt opgehaald is drie. En complexe en professionele apparatuur moet je bijvoorbeeld op een pallet aanbieden. Meer informatie vind je op de site!”

Meer weten? Ga naar wecyclevoorbedrijven.nl

The post Elektrisch afval gratis, veilig én conform wet- en regelgeving afdanken via wecyclevoorbedrijven.nl first appeared on Stichting Open.