Emmer Schroot- en Metaalhandel is een opkoper en verwerker van schroot in Noord Nederland . Ze ontvangen zowel een grote particuliere als zakelijke stroom en springen daar op verschillende manieren slim op in. Accountmanager Henk van der Stouwe vertelt.

Emmer Schroot- en Metaalhandel heeft een regionale functie in het noorden: er zijn vestigingen in Emmen, Hoogeveen en in Meppen in Duitsland, trapt Henk af. “We kopen elektronica- en metaalafval op van zowel particulieren als bedrijven. We zijn o.a. te vinden via wecyclevoorbedrijven.nl. We sorteren en verwerken dit afval zowel handmatig als machinaal. Op die manier kunnen grondstoffen zoals metalen opnieuw gebruikt worden.”

Stimuleringsregeling en CENELEC-certificering

Emmer Schroot- en Metaalhandel doet mee aan de Stimuleringsregeling van Stichting OPEN. Via de Stimuleringsregeling worden metaalrecyclers aangemoedigd om afgedankte elektrische apparaten apart te houden, niet (verder) te beschadigen en gescheiden aan te bieden aan een CENELEC-gecertificeerde verwerker. Stichting OPEN keert daarvoor een vergoeding uit bovenop de materiaalwaarde die zij zelf onderhandelen voor grote, kleine en ICT-apparaten. 

Emmer Schroot- en Metaalhandel is een metaalrecycler en doet mee aan de Stimuleringsregeling, maar besloot een stap verder te gaan. Ze behaalden het CENELEC-certificaat om ook te mogen demonteren en verwerken, vertelt Henk. “Wij zijn nu officieel bevoegd om elektrische apparaten te demonteren en verwerken en deze materialen leveren meer op als de demontage al heeft plaatsgevonden.”  

Om officieel de bevoegdheid te halen voor het demonteren van elektrische apparaten, moest Emmer Schroot- en Metaalhandel 1000 kilo cv-ketels en 1000 computers demonteren, sorteren en verwerken, legt Henk uit. “In de week van 6 augustus hebben we de audit gehad. Bij deze batchtest wordt beoordeeld of je het gevraagde recyclingpercentage kunt behalen door middel van demontage. De certificering is toegekend, waar wij erg blij mee zijn. Het is interessant om ons op deze twee productgroepen te richten, omdat veel mensen hun cv-ketels vervangen door warmtepompen en er veel computers worden afgedankt. Daarom richten wij ons specifiek op installatiebedrijven die in de toekomst hun afvalstromen ook hun afvalstromen op de juiste manier moeten afvoeren naar een erkende verwerker.” 

Particulieren: een interessante markt

Emmer Schroot- en Metaalhandel heeft een grote particuliere klantenkring. “Om dat uit te breiden en ons als recycler op de kaart te zetten, hebben we een keer een campagne gericht op huishoudens in de omgeving – zowel via social media als offline met een flyer”, vertelt Henk. “Op de voorkant van de flyer stelden wij ons voor en op de achterkant legden wij uit hoe wij elektrische apparaten verwerken en recyclen (het worden weer waardevolle grondstoffen). Ook stond erbij vermeld dat mensen een vergoeding krijgen voor de afgedankte apparaten die zij komen brengen. Bij de gemeentelijke milieustraat krijgen mensen dit niet, dus dat maakt het interessant.” 

Het doel van de campagne was om de drempel om bij ons binnen te lopen te verlagen en op deze manier nieuwe klanten aan te trekken, vertelt Henk. “Dat is gelukt, en mensen vinden het ook nog eens interessant om een kijkje te nemen in ons bedrijf. Ze zien hoe alles wat zij komen brengen, wordt gewogen en gesorteerd. Vervolgens berekenen wij heel transparant de vergoeding die zij van ons krijgen. Klanten gaan altijd tevreden en met een lach weer naar huis – dankzij de vergoeding uiteraard, maar ook omdat zij bijdragen aan circulariteit. Dat geeft ze een goed gevoel.” 

Samenwerking

Henk vindt de samenwerking met Stichting OPEN erg prettig. “Onze accountmanager heeft tonnen energie en is erg enthousiast over hoe wij werken. Ze denkt goed mee en als we vragen hebben, kunnen we altijd bij haar terecht.” 

Foto: Stichting OPEN / Emmer Schroot- en Metaalhandel: ketels en boilers

The post Aangemoedigd door Stimuleringsregeling verwerkt Emmer Schroot- en Metaalhandel veel meer dan emmers schroot first appeared on Stichting Open.