Bij grote gebeurtenissen in het leven – bijvoorbeeld samenwonen, scheiden, verhuizen, op jezelf gaan wonen of iemands overlijden – komt er bij consumenten veel elektronisch afval vrij. Ineens hebben mensen een koelkast of wasmachine over, doen ze een oude televisie weg of komt er een laptop tevoorschijn uit een stoffige lade. Wij ontwikkelden daarom een flyer die verhuizers aan hun klanten kunnen meegeven. Gabriele van Rijt, bedrijfsleider bij Rik Dieteren Woningontruiming en Verhuizingen testte de flyers en stickers.

Uit onderzoek van Markteffect (uitgevoerd in opdracht van Stichting OPEN) blijkt dat Nederlanders het geen probleem vinden om apparaten een tweede leven te geven of te recyclen. In de praktijk liggen er echter miljoenen apparaten in kasten, op zolders en in schuurtjes. Een derde (36 procent) van de Nederlanders heeft apparaten in huis die zij al meer dan een jaar niet gebruikt hebben. Hier gebeurt pas iets mee als er een grote verandering plaatsvindt: bij een verhuizing, het overlijden van een naaste (huisontruiming), samenwonen of juist bij een scheiding. 

Verhuisbedrijven zijn aanwezig op het moment dat veel apparaten worden afgedankt. Omdat wij met Stichting OPEN streven naar ‘circulaire inclusiviteit’ – zorgen dat iedereen eenvoudig toegang heeft tot onze Wecycle inleverpunten, of op een andere manier een duurzame keuze kan maken (repareren, verkopen of weggeven) – zagen wij kansen om eens met de verhuisbranche in gesprek te gaan. 

Collega Danielle Elings en ik waren recent te gast op de ALV van Erkende Verhuizers. Met de aanwezigen spraken we over elektrisch afval. Onderwerp van gesprek: wat kun je als verhuizer aan je klanten vertellen om ze op weg te helpen? Als apparaten het nog doen, kunnen klanten ze inleveren bij kringloopwinkels. Zodra deze niet meer geschikt zijn voor hergebruik, kunnen klanten met hun elektronisch afval bij gemeentelijke milieustraten terecht. Alle inleverpunten voor particulieren staan op www.wecycle.nl

Wil je je klant een handje helpen met de recycling door de afgedankte (kapotte) apparaten voor ze weg te brengen? Dan kun je als (verhuis)bedrijf afgedankte elektronica gratis inleveren bij alle inleverpunten van www.wecyclevoorbedrijven.nl. Lang niet alle verhuizers die wij die avond spraken, kenden deze website. 

Ook was er op de ALV veel interesse in de gratis Wecycle verhuis-flyer, die verhuizers aan hun klanten kunnen meegeven. Hierin lezen mensen over de circulaire opties voor hun afgedankte apparaten: repareren, verkopen, weggeven of recyclen. Met de handige stickers die erbij zitten, kunnen zij hun apparaten meteen ‘sorteren’. 

Gabriele van Rijt, bedrijfsleider bij Rik Dieteren Woningontruiming en Verhuizingen testte de flyers en stickers en vertelde mij dat dit heel goed werkt. Een ontspannen verhuisdag vraagt een goede voorbereiding en als je klanten aanmoedigt vooraf na te denken over apparaten die zij niet meer gebruiken, kunnen zij duurzaam verhuizen. Door met de flyers te werken, laat je als bedrijf zien dat je niet alleen bezig bent met het verplaatsen van spullen van A naar B. Inherent betekent het dat je nadenkt over alles eromheen en bereid bent een stapje extra te zetten.

Zodra een klant aangeeft dat de zonnebank, wasmachine of televisie niet mee gaat, kun je hen direct adviseren en een sticker op het apparaat laten plakken, die duidt wat ermee moet gebeuren. Verhuizen is stressvol en vaak hebben mensen het overzicht niet meer. Op die momenten is de flyer ideaal, zei Gabriele: ze noemde het een perfecte aanvulling op de reeds op duurzaamheid georiënteerde dienstverlening van hun bedrijf. Ook klanten reageerden er goed op. De flyer is speels vormgegeven, is prettig (niet belerend) verwoord en helpt hen op een laagdrempelige manier duurzame keuzes te maken. 

Interesse in de flyer? Mail de naam van je organisatie, een high-res logo en het gewenste aantal flyers naar info@stichting-open.org. Wil je er eerst meer over weten? Mail mij ook gerust. 

Dit is een column van Raymond Onink, Adviseur Zakelijke Markt

The post Hoe verhuizers kunnen helpen om afgedankte apparaten te recyclen first appeared on Stichting Open.