Voor het eerst is circulaire economie in een regeerakkoord geduid als belangrijke transitie, naast digitalisering en de energietransitie. Stichting OPEN ziet in het regeerakkoord kansen voor betekenisvolle stappen op weg naar een circulaire economie in Nederland. Dit staat in haar eerste reactie op het vandaag gepresenteerde regeerakkoord. “Wij zijn verheugd over het enthousiasme dat het kabinet laat zien, maar er is nog een lange weg te gaan”, aldus voorzitter Steven van Eijck.

Het kabinet wil dat Nederland Europees koploper wordt op het gebied van recycling. Deze ambitie wordt door de stichting OPEN van harte ondersteund. Daarvoor is een gezamenlijke inspanning van producenten, consumenten (via Wecycle) en overheid nodig. Producenten zien hun eigen producentenverantwoordelijkheid als een belangrijk instrument voor een circulaire economie. Zij voeren de regie op de inzameling en recycling. Tegelijkertijd is regie van het Rijk onmisbaar, om te komen tot

heldere doelen en beleidskaders
instrumenten (bijv. subsidies en subsidievoorwaarden)
handhaving t.b.v. een level playing field

Onder de naam Wecycle voert Stichting OPEN campagnes om de juiste afgifte van e-waste door consumenten te stimuleren. “Stichting OPEN heeft via haar inzamelstructuur toegang tot het organiseren van levensduurverlenging op basis van waardebehoud van grondstoffen, onderdelen en producten”, benadrukt van Eijck. “Dat maakt ons de aangewezen gesprekspartner voor de aankomende Klimaatminister”. Van Eijck gaat graag op korte termijn met de nieuwe bewindspersoon in gesprek.

The post Stichting OPEN/Wecycle: Verheugd met circulaire economie als nieuw speerpunt kabinet, maar nog lange weg te gaan first appeared on Stichting Open.