In het FD van 2 oktober is een artikel verschenen over Stichting OPEN en de besteding van recyclegelden. In onderstaand artikel onze reactie hierop .
De overschotten
Stichting OPEN is in maart 2021 opgericht, als fusie van 10 stichtingen en 2 uitvoeringsorganisaties, om de inzameling en verwerking van e-waste in Nederland te optimaliseren. In de beginfase 2021 en 2022 klopt het dat niet het gehele budget is besteed omdat we nog in de opstartfase waren. Inmiddels is de organisatie volledig operationeel en wordt er door Stichting OPEN hard gewerkt aan inzameling en recycling waardoor tegenwoordig het volledige budget wordt verbruikt en er geen sprake is van een teruggave aan producenten.
Stichting OPEN is bezig met het uitvoeren van een meerjarenstrategie en blijft investeren in het inzamelnetwerk. Zo hebben we in 2022 bijvoorbeeld samen met de metaalsector een stimuleringsregeling opgezet die al heeft geleid tot 42 miljoen kg extra inzameling. Deze zetten we de komende jaren voortvarend door. In 2023 hebben we ‘Wecycle voor bedrijven’ gelanceerd, waarmee een extra inspanning wordt gezet op het dichten van de lekstromen binnen het bedrijfsleven.
Inzameling maximaliseren
Stichting OPEN stelt alles in het werk om de inzameling van e-waste te maximaliseren. Hierover zijn we in goed overleg met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en verschillen we ook niet van mening. Naar aanleiding van hun recente brief werken we momenteel aan een nieuw plan, dat we op 1 december zullen presenteren aan de ILT. Dit plan richt zich op het verder maximaliseren van onze inzameling en het versterken van onze circulaire ambities. We zien de brief van ILT als een steun in de rug voor de koers die we hebben ingezet.
De toekomst van de inzameldoelstelling
De huidige 65%-doelstelling, die in de EU van kracht is sinds 2012, is gebaseerd op het recyclen van 65% van de Put on Market (PoM). Deze doelstelling voldoet niet meer aan de circulaire ambities van vandaag. Hoewel deze doelstelling zich enkel richt op recycling, gaat Stichting OPEN verder. Naast recycling investeren we sterk in reparatie en hergebruik – uiteraard op een veilige manier, volgens de CENELEC-normen. In Europees verband maakt Stichting OPEN zich sterk voor een doelstelling die juist ook daarop stuurt. De komende periode gaan we met onze stakeholders in gesprek om vorm te geven aan een nieuwe doelstelling.
Onze focus blijft liggen op het maximaliseren van de inzameling en het verlengen van de levensduur van producten. En hiermee dragen we bij aan een circulaire economie waarin producten optimaal worden benut voordat ze hoogwaardig worden gerecycled.
The post Stichting OPEN reageert first appeared on Stichting Open.