De feestdagen, een tijd van gezelligheid, opruimen en vernieuwing, brengen een bekende piek in de inzameling van elektrisch afval. Kapotte kerstverlichting, versleten gourmetstellen en oude elektronica vinden massaal hun weg naar de milieustraten.
Tijdens deze periode wordt maar liefst 50% meer elektrisch afval gebracht naar de milieustraat dan in reguliere weken. Afval wat vervolgens hoogwaardig verwerkt kan worden. Een nieuw onderzoek van Stichting OPEN, uitgevoerd in samenwerking met ROVA, laat zien dat deze piek slechts het begin is van wat mogelijk is. Met een paar eenvoudige aanpassingen op milieustraten kan het aantal ingezamelde apparaten dat geschikt is voor hergebruik verdubbelen. Dit komt neer op 45.000 extra apparaten per jaar die anders als e-waste zouden zijn weggegooid.
Nieuwe inzichten uit onderzoek
Stichting OPEN heeft samen met milieustraten in Amersfoort en Zwolle, onder beheer van ROVA, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om de inzameling van herbruikbare apparaten te vergroten. Dit onderzoek toont aan dat eenvoudige aanpassingen een enorme impact kunnen hebben op de inzameling van bruikbare en verkoopbare elektrische apparaten. Enkele voorbeelden van effectieve maatregelen zijn:
- Actieve vragen stellen bij de slagboom: Door bezoekers direct te vragen of apparaten nog werken, worden herbruikbare apparaten eerder herkend.
- Duidelijke bebording: Visuele instructies helpen bezoekers om apparaten op de juiste plek in te leveren.
- Testen op locatie: Het testen van apparaten op de milieustraat voorkomt onnodige transporten en maakt direct duidelijk welke apparaten geschikt zijn voor hergebruik.
Feestdagen als kansmoment
Tijdens de feestdagen komt een natuurlijk opruimmoment naar voren. Steven van Eijck, voorzitter van Stichting OPEN, benadrukt: “Feestdagen zijn hét moment om bewustwording te creëren. Tijdens het opruimen en vervangen van oude apparaten kunnen we waardevolle stappen zetten richting hergebruik. Ons onderzoek toont aan dat met een paar eenvoudige veranderingen op milieustraten niet alleen méér apparaten worden ingezameld, maar ook beter worden hergebruikt. Zo kunnen tienduizenden apparaten jaarlijks een tweede leven krijgen, wat bijdraagt aan een circulaire economie.”
In Nederland wordt via milieustraten en kringloopwinkels jaarlijks 90.000 ton elektrisch afval ingezameld. Met de juiste maatregelen kan dit worden uitgebreid met 225 ton extra apparaten geschikt voor hergebruik, wat neerkomt op 45.000 apparaten die opnieuw gebruikt kunnen worden.
Succesvolle samenwerking tussen gemeenten
De pilotstudies in Amersfoort en Zwolle laten zien hoe gemeenten, ROVA, kringloopwinkels en milieustraten samen een cruciale rol spelen in het stimuleren van hergebruik. Lokale medewerkers hebben met simpele interventies al mooie resultaten geboekt.
Van Eijck sluit af: “Deze inzichten delen we uiteraard met andere gemeenten. Samen kunnen we een enorme impact maken op hergebruik en de circulaire economie versterken.”
The post Een verdubbeling van hergebruik: 45.000 apparaten jaarlijks een nieuw leven first appeared on Stichting Open.