Loodsen en andere grote bedrijfsruimten zijn nu nog vaak verlicht met honderden meters lichtlijnen met niet-duurzame TL-armaturen, terwijl er inmiddels energiezuinige opties zijn. Als Veko Lightsystems (inmiddels onderdeel van de Fagerhult Group) dergelijke lichtlijnen renoveert, dragen zij zorg voor de afgedankte armaturen in samenwerking met gecertificeerde verwerkers. Hiervoor ontvingen zij een Wecycle Award.

Jessie Rampen, QHSE (Quality, Health, Safety, Environment)-manager bij Veko Lightsystems, vertelt: “Veko Lightsystems is als voormalig familiebedrijf uit Schagen razendsnel gegroeid. Inmiddels werken wij in lijn met de duurzaamheidsdoelen van ons moederbedrijf, Fagerhult Group. Deze maand starten we met ons gloednieuwe Sustainability Team, waarin uit alle teams binnen het bedrijf iemand vertegenwoordigd is. Op die manier weten we zeker dat het in de hele organisatie nog meer gaat leven en dat we het nog meer als een gezamenlijke doelen gaan zien om het steeds een beetje beter te doen.” 

Afgedankte armaturen afvoeren en duurzame keuzes

Iets dat hier enorm bijdraagt, is het feit dat Veko de klant van A tot Z ontzorgt, legt Jessie uit. “Indien de afgedankte lampen of armaturen er nog hangen, halen zij die voor ze weg.  In 2024 heeft Veko tot nu toe 60.000 units gerenoveerd – reken maar uit hoeveel kilometers TL-armaturen en lampen dat zijn …” 

Veko zorgt dat de oude LED-armaturen of TL-armaturen via Stichting OPEN (de organisatie achter het merk Wecycle) bij een gecertificeerde verwerker terechtkomen. “Zo garanderen wij dat het niet in de verkeerde afvalstroom belandt na onze komst. De nieuwe lichtsystemen die wij installeren zijn duurzaam, kunnen uitgerust worden met Smart-technologie en zijn daarmee future-proof.” 

Ook in de supply chain maakt Veko Lightsystems duurzame keuzes. “We verkopen  LED-verlichting, we gebruiken 100% recyclebaar aluminium, transporteren gedeeltelijk op HVO-brandstof en schalen dit laatste elk jaar op.” 

Producentenverantwoordelijkheid: ‘learning by doing’

Elke producent moet zorg dragen voor inzameling, hergebruik en recycling, maar niet alle bedrijven en organisaties doen dit op de juiste manier. “Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show. De Europese doelstellingen zijn geformuleerd en als je achter de feiten aan blijft lopen, voldoe je simpelweg niet aan de regelgeving. Het belangrijkste is om ‘gewoon’ te beginnen en te leren van elkaar. Start met kleine dingen en bouw het langzaam uit. “Zorg dat het gaat leven in je bedrijf: formuleer de doelstellingen eventueel opnieuw in Jip-en-Janneketaal.” 

Veko Lightsystems is blij met de gewonnen Wecycle Award. “We waren behoorlijk verrast – we waren ons niet bewust van het feit dat wij zo’n groot aantal lampen en armaturen ingezameld hebben. Mooi dat wij – met dank aan onze klanten en medewerkers én natuurlijk Wecycle – ons steentje bijdragen aan een groenere wereld!” 

The post Veko Lightsystems ontzorgt klanten met duurzaam afvoeren afgedankte TL-lampen en armaturen en wint Wecycle Award  first appeared on Stichting Open.