“In feite belonen wij mensen voor hun bijdrage aan een duurzamere toekomst”, begint mede-oprichter Stef Traa het verhaal over Droppie. Deze plek voor het inleveren van herbruikbare of recyclebare ‘afvalstromen’ – textiel, plastic, blikjes en flessen met statiegeld en afgedankte apparaten – heeft sinds drie maanden een vestiging in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam. Droppie is een startup. En nu al een groot succes. Voor het inspirerende concept en de maatschappelijke rol wint Droppie een Wecycle Award. Wij spraken met oprichters Stef Traa en Natascha Hermsen.

Hoe werkt Droppie dan precies? Je downloadt de app, maakt een account aan en krijgt een eigen QR-code, legt Stef uit. “Elke keer als je iets komt inleveren, scannen we die. Zo bouw je jouw vergoeding op. We betalen per gewicht, of – in het geval van datadragers zoals telefoons, tablets en laptops – per stuk. Deelnemers krijgen ook informatie en feedback. Als er bijvoorbeeld nog batterijen in een muis zitten bij het inleveren, wijzen we ze daar ter plekke op – of later via een berichtje in de app. Door deze manier van recyclen hebben wij mooie, zuivere monostromen aan de achterkant, dat is prettig voor verwerkers. We zijn kritisch en selecteren alvast wat geschikt is voor hergebruik, met name in het geval afgedankte apparaten.” 

Goede doelen steunen met recycling

Consumenten krijgen een kleine vergoeding voor hun afvalstromen, maar eigenlijk gaat het ze daar niet eens echt om, stelt Natascha. “In de app kun je de vergoedingen opsparen en uiteindelijk laten uitbetalen of doneren aan een (lokaal) goed doel. Als je regelmatig langskomt om iets te brengen, kun je uitgaan van een bedrag van ongeveer € 15,- per maand voor een tweepersoonshuishouden. Tot nu toe zien we dat 40% van de deelnemers hun gespaarde bedrag doneert aan een goed doel – en we horen van mensen dat zij bereid zijn daar een blok verder voor te lopen. Het geeft veel voldoening om met je ‘afval’ een goed doel te steunen.” 

Veilig telefoons inleveren

Als het gaat om afgedankte apparaten, was de verbazing vanaf de eerste dag groot, vertelt Natascha. “Mensen kwamen naar Droppie met bijvoorbeeld vier laptops, drie smartphones, twee tablets en een game-console.” En niet zonder reden. Om de consument te stimuleren deze apparaten in te leveren, biedt Droppie ‘data-wiping’ op locatie aan. “Ze brachten hun complete levensvoorraad aan gebruikte datadragers bij ons”, lacht Stef.

Naar schatting liggen er nog tientallen miljoenen gebruikte datadragers in lades bij mensen thuis. Consumenten aarzelen soms om deze in een Wecycle-bak te gooien, omdat er misschien nog persoonlijke data op terug te vinden is, en zij niet weten waar de apparaten terechtkomen. “Wij kunnen deze apparaten voor hen ‘data-wipen’, zonder ze te beschadigen”, vertelt Stef. “We vegen het apparaat schoon, elk spoor van de vorige eigenaar verdwijnt.” 

Droppie merkt dat er veel animo is voor het inleveren van datadragers op een veilige manier.  “We krijgen nu alleen al zo’n 90 laptops per week binnen. Vorige week kwamen er twee jongens in een bakfiets – die hadden 66 kilo afgedankte apparaten verzameld door hun huizen op te ruimen. Inmiddels hebben we de ingang groter gemaakt, zodat mensen met bakfietsen en bolderkarren, maar ook met een rolstoel naar binnen kunnen.”

Lab-functie en waardevolle interactie met consument

De Droppie recyclewinkel in Amsterdam fungeert ook als lab en sociale ontmoetingsplek, legt Stef uit. “We kunnen aannames valideren en experimenteren met manieren van inzamelen voor elke recyclestroom.” 

Bovendien komen er elke dag honderden consumenten langs, die informatie kunnen delen over hoe zij recyclen en waar er nog uitdagingen liggen. Deze interactie met de consument – zowel face to face als via de app – is enorm waardevol voor gemeenten als input voor toekomstige campagnes over afvalstromen, maar ook voor organisaties als Stichting OPEN, vertelt Natascha. “Per deelnemer kunnen we het recyclegedrag analyseren en in gesprek gaan over waar we bij kunnen helpen. Mensen komen hier graag, juist voor dat praatje. Een vrouw die we laatst spraken, komt bij ons met al haar statiegeldflessen. Ze zei: ‘Bij de supermarkt is dat apparaat altijd kapot. En hier is het tenminste gezellig.’” 

 

Droppie maakt het de consument makkelijk. Niet alleen kunnen zij er hun circulaire afvalstromen kwijt, het is ook een pakketpunt voor alle bezorgdiensten van Vinted. “Op die manier maken we er een ‘bestemming’ van voor een rondje wekelijkse boodschappen in de stad – een plek waar de consument meerdere dingen tegelijk kan regelen: een pakketje ophalen of wegbrengen, statiegeldflessen en textiel inleveren en een oude telefoon op een veilige en goede manier laten recyclen.” 

 

Waarom Droppie? ‘Afval is een grondstof’

“Het idee voor Droppie kwam bij mij voort uit mijn frustratie over afval in Amsterdam”, vertelt Stef. “Daarom wilde ik op zoek naar een duurzame oplossing. We hebben onderzoek gedaan, gekeken naar waarom de consument wel of niet recyclet en we ontdekten dat het vaak gewoon te complex is. Ze moeten naar verschillende locaties en ontvangen geen waardering of beloning. Kortom: er was geen motivatie om het ‘goed’ te doen. Met Droppie brengen we daar verandering in. Afval is een grondstof en we belonen de consument voor inspanningen die zij leveren voor een duurzame toekomst.” 

 

Voor Natascha ligt het net even anders. “Als scheikundige bekijk ik de wereld in moleculen. Zodra je ze verbrandt, komen ze nooit meer terug in hun oorspronkelijke staat. Neem bijvoorbeeld goud. In de afgelopen veertig jaar hebben we 12% van de wereldwijde voorraad laten verdwijnen omdat het verwerkt zit in mobieltjes en andere elektronica en vervolgens is weggegooid of verbrand. Op dit moment zit nog 7% in dergelijke apparaten ‘verstopt’. Als je die ook allemaal verbrandt, hebben we in vier decennia bijna een vijfde van het goud erdoorheen gejaagd, dat eerder al duizenden jaren werd hergebruikt. Dit was voor mij de reden om iets met circulariteit te gaan doen.” 

 

50 Droppies in 2025

Droppie heeft grootse toekomstplannen, vertelt Stef. “We gaan 50 Droppie-locaties inrichten voor eind 2025, verspreid door het hele land. We kunnen ons onderscheiden en we hebben de gunfactor dankzij het persoonlijke aspect. Hierbij is Stichting OPEN een fijne partner voor ons: zij geven ons de ruimte om te experimenteren met uitbreiding en we zijn enorm trots op deze Wecycle Award.”

The post Recyclewinkel Droppie wint Wecycle Award: consument scheidt grondstoffen en steunt goede doelen met ‘afval’ first appeared on Stichting Open.