Welke gebreken hebben afgedankte stofzuigers en hoe kunnen stofzuigers geselecteerd en gesorteerd worden voor hergebruik? Hoe kunnen kringloopwinkels gebreken aan afgedankte stofzuigers het beste verhelpen? Stichting OPEN startte in samenwerking met het lectoraat Regio-ontwikkeling van Hogeschool Saxion, circulair ambachtscentrum Foenix en de Technohub Inclusieve Technologie (TINT) een onderzoeks- en ontwerpproject om dit te ontdekken.

Waarom afgedankte stofzuigers een tweede kans verdienen

Stofzuigers worden vaak afgedankt terwijl ze nog gerepareerd kunnen worden. Door inzicht te krijgen in de gebreken en reparatiemogelijkheden, kunnen kringloopwinkels stofzuigers een tweede leven geven.

Hoe zijn de gebreken van stofzuigers onderzocht?

De gebreken van stofzuigers zijn onderzocht door ze in twee clusters te verdelen: hoge repareerbaarheid en lage repareerbaarheid.

Hoge repareerbaarheid

Verstoppingen of slijtage van slang, mondstuk, buis.
Volle stofzuigerzak.
Verstopt motorfilter.
Verstopte binnenkant met stof en/of vet.

Lage repareerbaarheid

Stroomvoorziening werkt niet (stroomkabel, oprolmechanisme, aan/uit schakelaar).
Defecte of niet-functionerende motor.
Versleten koolborstels.
Defecte elektronica / printplaat.

Wat maakt een stofzuiger geschikt?

Stofzuigers worden geselecteerd op basis van type, merk, compleetheid en mate van beschadiging.

Type stofzuiger: Alleen sledestofzuigers met stroomkabel.
Merk stofzuiger: Alleen A-merken
Compleetheid: De stofzuiger moet volledig zijn.
Beschadiging behuizing: Geen ernstige barsten.

Hoe worden defecte stofzuigers gerepareerd?

Na de eerste selectie worden de stofzuigers gecontroleerd en gerepareerd door het volgen van een aantal stappen. Denk aan een checks op kabelbreuken, verstoppingen, geluid en stank. Als deze stappen goed doorlopen zijn dan wordt de stofzuiger aan de binnen- en buitenkant schoongemaakt, getest op oververhitting, zuigkracht en geluid en voorzien van een nieuwe stofzak.

Complexe reparaties vereisen professionele kennis en certificeringen. Er wordt geadviseerd om die niet door willekeurige kringloopmedewerkers uit te laten voeren. Het is bekend dat individuele medewerkers van kringloopwinkels wel de kundigheid bezitten om dergelijke reparaties uit te voeren. Het is echter lastig om de kwaliteit en veiligheid van complexe reparaties te garanderen door een kringloopwinkel, waarbij medewerkers op basis van een standaard reparatieprotocol te werk gaan.

Het diagnose- en reparatieproces in is schema’s weergegeven zodat medewerkers deze stapsgewijs kunnen volgen. Voldoet een stofzuiger niet aan de criteria, dan komt deze niet in aanmerking voor levensduurverlenging. 

Het verlengen van de levensduur van stofzuigers

Dit onderzoek toont aan dat de levensduur van stofzuigers sterk afhankelijk is van de productkwaliteit, geschiktheid voor reparatie en het onderhoud door consumenten. Eenvoudige onderhoudsactiviteiten kunnen defecten voorkomen.

Het vervolg

Het is belangrijk om consumenten te informeren over eenvoudig onderhoud om vroegtijdige afdanking te voorkomen. In de toekomst kan het nuttig zijn om ook steelstofzuigers en robotstofzuigers te onderzoeken en selectiecriteria en reparatiestappen voor deze typen te ontwikkelen.

Lees het volledige onderzoek op circulairekennis.nl.

The post Stofzuigers recyclen of hergebruiken? first appeared on Stichting Open.