Verduurzamen en kosten besparen eenvoudig maken. Dat is de missie van World Wide Lighting, een snelgroeiende Europese specialist in verlichtingsproducten en duurzame ledverlichting. Met hun online dienstverlening in 15 landen met 31 websites – in Nederland vooral bekend van lampdirect.nl, discountlight.com en hun lichtmerk genaamd Noxion – is de organisatie een nieuwkomer in het rijtje topinzamelaars van lampen en armaturen. Daarom hebben zij de Gouden Bakkie Award gewonnen. Deze wordt jaarlijks toegekend door Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) – bekend van de Wecycle-inleverpunten en -campagnes –.
“Wij vinden het normaal dat je rekening houdt met je omgeving, met anderen en met de wereld; we zetten al jaren in op duurzaamheid. Deze Gouden Bakkie Award is een mooie erkenning voor wat we dagelijks met veel plezier doen.” Aan het woord is Yvette Collet, betrokken bij het duurzaamheidsbeleid van World Wide Lighting. “Het afgelopen jaar hebben onze accountmanagers in Nederland aan onze klanten aangeboden om hun oude verlichting en armaturen bij ons in te leveren. Het gevolg? Een mooi inzamelresultaat!”
Duurzame verlichting én verwerking
Lichtbronnen en armaturen moeten op de juiste manier worden ingezameld, gesorteerd en verwerkt. Zeker bij grote gebouwen of loodsen, zoals ziekenhuizen, kantoorpanden of fabriekshallen, gaat dit om grote aantallen.
Yvette: “Vrijwel al onze klanten zijn al met duurzaamheid bezig: ze investeren in energiezuinige verlichting, zoals ledlampen en -armaturen. Voor velen is het dan ook een logische vervolgstap om na te denken over de verwerking van de ‘oude’ lampen. Wij proberen die inzameling zo toegankelijk mogelijk te maken, zodat oude lampen als tl-lampen (waar kwik in zit) niet tussen het huisvuil belanden.”
Daarnaast zorgt Stichting OPEN voor de verdere afhandeling en recycling. “Die samenwerking verloopt goed: voor ons is het eenvoudig om volle containers met lampen aan te melden en Stichting OPEN zorgt voor de verdere afhandeling. Volgens afspraak en altijd helder in communicatie.”
Duurzaamheid en circulariteit hoog op agenda
World Wide Lighting is vanaf 2019 gestart met het jaarlijks in kaart brengen van haar CO2-footprint om inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot. “We hebben deze met 624 ton weten te verlagen sinds 2019”, vertelt Yvette. “Bijvoorbeeld door energiecontracten om te zetten naar groene energie op al onze kantoren. Ook zijn onze leaseauto’s vervangen door elektrische leaseauto’s en investeren we in een bomenproject in Portugal waarmee we 6500 bomen hebben geplant. Alhoewel we daarmee al CO2-neutraal zijn, willen elk jaar minder afhankelijk zijn van CO2-compensatie.”
World Wide Lighting verlegt haar focus naar meer samenwerking op het gebied van circulariteit in de keten, waar steeds meer particulieren, bedrijven, installateurs en producenten tijd en energie in stoppen. “De meeste partijen in de keten willen samenwerken met partners die zuinig op onze wereld zijn. En terecht. Het heeft geen zin als slechts één organisatie zich hard maakt voor een circulaire economie, dat moeten we samen doen. Gelukkig zien we dat meer en meer gebeuren. Een mooie ontwikkeling!”
Over de Gouden Bakkie Award
De Gouden Bakkie Award wordt jaarlijks toegekend aan organisaties die zich op het gebied van inzameling van lampen en armaturen positief (hebben) onderscheiden. Deze wordt uitgereikt in de Nationale Wecycleweek.
Foto: team World Wide Lighting voor de naam van hun eigen lichtmerk met Raymond Onink, adviseur Stichting OPEN en Gied van Hoorn, bestuurslid van Stichting OPEN en directeur van LightRec, belangenbehartiger voor de verlichtingssector.
The post Gouden Bakkie Award voor World Wide Lighting: topinzamelaar van lampen first appeared on Stichting Open.