Foenix vindt al ruim veertig jaar dat het beter kan. In hun circulaire ambachtscentrum werken veel talenten met hart, ziel, kennis en kunde aan een duurzame en betrokken samenleving: op weg naar een kleinere afvalberg. Zo levert Foenix een waardevolle bijdrage aan een betere buurt, stad en wereld. Met kringloopwinkels, repair cafés en vakkundige medewerkers, zoals Yawad die alles van stofzuigers weet, heeft het Apeldoornse circulaire ambachtscentrum de Wecycle-award meer dan verdiend. Deze wordt jaarlijks toegekend door Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) – bekend van de Wecycle-inleverpunten en -campagnes -.

“Het repareren en hergebruiken van goederen is voor Foenix de normaalste zaak van de wereld”, vertelt operationeel manager Ingrid Belder. “In onze technische werkplaats en circulaire ambachtscentrum werken de meest uiteenlopende mensen die zichzelf kunnen zijn. Zij maken nieuwe spullen van oude spullen, maken kapotte apparaten heel en gebruiken onderdelen van afdankers als nieuw materiaal. Elektrische apparaten die we niet meer kunnen repareren, gaan naar een recycler en worden nieuwe grondstoffen.”

Bijzondere collega’s

Kees Grimmelikhuizen, hoofd technische en facilitaire dienst, vertelt trots over zijn collega’s die Foenix zo bijzonder maken: “Bij ons zijn ruim 200 vrijwilligers actief, waarvan er zo’n 50 in onze mooie technische werkplaats werken. Van mensen met een taakstraf die zich daarna nog blijven inzetten, tot ambachtsmensen die precies weten hoe een klok gerepareerd moet worden of hoe je een koffiemachine nieuw leven inblaast. In Apeldoorn weet iedereen: als je apparaat stuk is, dan moet je bij Foenix zijn. De Wecycle Award is een mooie erkenning voor wat wij doen!”

Stofzuigergoeroe Yawad

“Yawad, een van onze collega’s, heeft de drukste agenda”, vervolgt Kees. “Bijna tien jaar geleden vluchtte hij uit Irak, kwam via een taalstage bij Foenix terecht en is nooit meer weggegaan. Hij werkt vier ochtenden in de week, weet ontzettend veel over stofzuigers en heeft een wachtlijst. En hij is niet de enige die zorgvuldig en met geduld apparaten repareert. Ik vind het prachtig om te zien hoe sommige technische talenten met kwastjes een motor schoonmaken en onderdelen van andere apparaten hergebruiken. Het kost misschien iets meer tijd dan direct iets nieuws aanschaffen, maar het is zo veel beter voor de planeet én voor de mensen. O, en het is bijna altijd gratis, ook niet onbelangrijk.

Yawad wil de kennis die hij heeft heel graag delen met andere mensen. Daarom hebben we in samenwerking met Stiching OPEN en de inzet van Saxion-studenten, een hogeschool met een vestiging in Apeldoorn, een project in gang gezet waarmee we de technische handleidingen en/of tips voor het onderhouden of repareren van stofzuigers willen delen. Bijvoorbeeld in een digitale omgeving, via werksheets of misschien met virtual reality. De techniek is vaak niet superingewikkeld, maar waar je welk onderdeel vindt en hoe je een stofzuiger openmaakt, dat verschilt nogal per model. Een mooie uitdaging om Yawads ambachtelijke en technische skills over te dragen. En wie weet is dit ook mogelijk voor andere apparaten die veel gebruikt worden, zoals koffiezetapparaten of televisies.”

Kennis delen

Ingrid sluit af: “Dankzij onze mooie werkplaats met veel gereedschappen, machines en 3D-printers én een rijkdom aan menselijke kracht en kennis, werken we samen aan een circulaire wereld en een kleinere afvalberg. Die combinatie van mensen in hun kracht zetten en goed voor de wereld zorgen levert iets prachtigs op.

Onze kennis delen we heel erg graag. Niet alleen met onze ‘klanten’, maar ook met partners. Collega-kringloopbedrijven komen regelmatig bij ons kijken en ook Belgische collega’s weten ons te vinden. Bovendien werken we samen met Repair Café International, de gemeente Apeldoorn, Stichting OPEN, Nederlandse hogescholen zoals Saxion, de universiteit van Leuven en organisaties verbonden aan de Europese Unie. Hoe meer we samen doen, hoe beter!

Over de Wecycle Award

De Wecycle Award is een onderscheiding die in 2023 in het leven is geroepen. Stichting OPEN onderscheidt hiermee organisaties die zich extra inzetten voor de inzameling en verwerking van elektronisch afval. Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) is, namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Hun doel is om de wettelijke inzameldoelstelling te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen ze samen met onze inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle voeren ze campagnes om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de duizenden Wecycle-inleverpunten door het hele land. De punten zijn te vinden op www.wecycle.nl.

Foto: team Foenix en Raymond Onink, adviseur Stichting OPEN

 

 

 

 

The post Circulair ambachtscentrum Foenix wint Wecycle Award voor kennisdeling rondom stofzuiger first appeared on Stichting Open.