Als de stofzuiger kapot is, de televisie ‘te klein’ of de smartphone te oud, ruilen consumenten deze apparaten in voor nieuwe exemplaren. Wat zij met het oude apparaat doen, is voor ons als Stichting OPEN (je kent onze Wecycle inleverpunten) en voor retailers zoals jij een belangrijk vraagstuk. Met partners willen we de wettelijke inzameldoelstelling voor elektrisch afval realiserenEen doelstelling die onze (consumptie)maatschappij duurzamer maakt.  

Natuurlijke voorraden van grondstoffen zijn eindig. Ze worden in een steeds hoger tempo aan de aarde onttrokken en door middel van energie intensief bewerkt, om ze te kunnen gebruiken voor de productie van elektrische apparaten. Daarom is het belangrijk om grondstoffen aan het einde van hun levensduur te recyclen.

Sommige retailers weten niet dat zij de wettelijke verplichting hebben om afgedankte apparaten in te zamelen en dat Stichting OPEN ze gratis komt ophalen voor recycling. Sterker nog, retailers krijgen een vergoeding voor de apparaten die zij inzamelen.  

Wettelijke verplichting

Laatst was onze stofzuiger stuk en nam ik het oude apparaat mee naar de winkel waar wij een nieuwe gingen aanschaffen. De medewerker zei dat ik de afgedankte stofzuiger naar de milieustraat moest brengen. Uiteraard heb ik haar toen uitgelegd hoe het zit. Ze had geen idee dat zij als winkel de wettelijke verplichting hebben om afgedankte apparaten in te zamelen. Er zou geen discussie over moeten ontstaan als een consument met een apparaat terugkomt. Je kunt je personeel beter instrueren om iets dergelijks te zeggen: “Goed dat u het afgedankte apparaat inlevert, wij zorgen ervoor dat het opgehaald en gerecycled wordt.” 

Het is niet alleen vanwege de wettelijke verplichting belangrijk (en vanwege de vergoeding interessant) om gebruikte apparaten in te zamelen. Er is een derde reden: klanttevredenheid. Het geeft mensen een goed gevoel om een afgedankt apparaat in te leveren als zij een nieuw exemplaar komen kopen. Ik wil het niet romantiseren, maar het werkt wel zo. Vergelijk het gerust met het scheiden van afval. Als je glas naar de glasbak brengt, karton in de papierbak doet en plastic scheidt, geeft dat een beter gevoel dan wanneer je alles bij elkaar in de kliko gooit. Dus: als jij als retailer afgedankte apparaten inzamelt en dit dus faciliteert (en communiceert!), draagt dit bij aan een positieve klantervaring. Je verkoopt ze dan niet alleen een apparaat, je verkoopt circulariteit

In alle Nederlandse huishoudens liggen afgedankte apparaten in lades, in schuren en op zolders. Deze worden meestal pas opgeruimd als er echt geen plek meer voor is (of tijdens een verhuizing, bij het samenwonen of juist bij een scheiding), weten wij uit onderzoek. Ga maar na hoeveel apparaten en grondstoffen we nog zouden kunnen hergebruiken en recyclen als iedereen ze komt inleveren … Draag jij met jouw winkel ook je steentje bij? 

Apparaten inzamelen in jouw winkel? 

Je kunt je klanten actief attenderen op het feit dat je afgedankte apparaten inneemt en dus actief communiceren dat je bijdraagt aan circulariteit. Maak het zichtbaar in je winkel met onze inzamelbakken en promotiemateriaal. Download materialen (waaronder artikelen, video’s, logo’s die je kunt gebruiken) via onze Recycle Communicatiekit. Wil je meer weten over de wetgeving? Je vindt er alles over op onze pagina Voldoen aan de regels rondom elektrische apparaten.

Dit is een column van Raymond Onink, Adviseur Zakelijke Markt

The post Verkoop niet alleen apparaten, verkoop circulariteit first appeared on Stichting Open.